امروزه از دغدغه های هر کسب و کاری جذب مخاطب و تبدیل او به یک مشتری وفادار است. چه در دنیای تبلیغات سنتی و چه تبلیغات مدرن این مورد به وضوح به چشم می خورد. چون مبحث ما در ارتباط با تجارت الکترونیک است بنابراین به این مقوله می پردازیم.
یکی از مواردی که از دیرباز توانسته بر مخاطب تاثیرگذار باشد انواع محتواهایی است که به شکل های گوناگون از طریق وسایل ارتباط جمعی به خوانندگان ارائه شده است.
با یک نگاه سطحی متوجه خواهید شد که بطور میانگین روزانه بیشتر از حد تصور، در دنیای مجازی محتوا تولید شده و در بسترهای مختلفی توزیع می شوند. آنچه که باعث می شود مخاطب از کنار مطلبی به سادگی عبور کند یا برای مطالعه آن تایمی در نظر بگیرد، عوامل زیادی دخیل است از جمله نوع محتوا و بستری است که در آن انتشار یافته است.
با نگاهی به وبسایت های رقبای کاری خود، می بینید که خدماتی مشابه خدمات شما ارائه می دهند و معمولا محتواهایی که تولید می کنند متفاوت از جنس و نوع نوشتار شما هستند.
نقطه تمایز برندها از دید مخاطب میزان ارزش و اعتباری است که شما به عنوان مدیر وبسایت برای کاربران خود قائل هستید. این ارزش گذاری ها در قالب کیفیت خدمات و میزان کاربردی بودن کالا و خدمات و البته محتوای تولید شده شما، نمایان می شود. برای اینکه بتوانید پیام خود را به بهترین صورت ممکن به مخاطب هدفتان انتقال دهید بایستی زمانی را صرف شناخت مخاطبان خود کنید و ویژگی ها و نیازهای آنان را تفکیک کرده و برای رسیدن به اهداف تجاریتان برنامه ریزی کنید.
به طور کلی از سه گروه کاربر می توان یاد کرد:
◊ گروه اول آن دسته از کاربرانی هستند که بطور کاملا تصادفی و بی انگیزه قبلی در معرض محتوایی قرار می گیرند و معمولا تاثیر چندانی در روند اصلی کار شما ندارند.
◊ گروه دوم کاربرانی هستند که به دنبال دریافت اطلاعات و یا رفع نیازهای خود در موتورهای جستجو، مطالب موردنظر را پیدا کرده و مطالعه می کنند.
◊ گروه سوم از افرادی تشکیل می شود که همیشه به دنبال دریافت اخبار جدید هستند و به روز بودن و تازه بودن اطلاعات برایشان مهم است و معمولا خواننده همه انواع محتواها هستند؛ حتی اگر هرگز از آنها استفاده نکنند.
در بحث ارزش دهی به مخاطب، بعد از شناخت گروه هدفتان با کاربردی کردن مطالب و محتواهای تولید شده می توانید میزان درگیری ذهنی مخاطب با سایت تان را بررسی کرده و متوجه شوید که چند درصد از مخاطبان جذب مطالب شما شده اند و این خود یعنی شناخت درست مخاطب. بنابراین در کنار عوامل اصلی از جمله طراحی، ترکیب بندی و... در وبسایت، محتوا نویسی هم تاثیر شایانی بر اثربخشی وبسایت دارد. این هنرمندی شماست که بتوانید محتوایی خلق کنید که مخاطب با خواندن آن نه تنها شیفته و ماندگار شود بلکه به این فکر باشد که برند شما را به دوستان خود نیز معرفی کند.
یک محتوای اثربخش دارای هدف بوده و قابلیت سنجش میزان کارایی را دارد. شما می توانید با ایجاد نظم در اولویت بندی انتشار مطالب و داشتن استراتژی مشخص در بازه زمانی تعریف شده در کنار انعطاف پذیری برنامه های هدف گذاری شده تان، محتواهای خود را بهینه کرده و مدیریت نمائید.
اینکه شما بتوانید برندتان را با خلق یک محتوای معقول و مناسب معرفی کرده و تصویر زیبایی در ذهن مخاطب ایجاد کنید، به اثربخش بودن آن کمک خواهید کرد.
مخاطبان هر نوع کسب و کاری در اصل با دو نوع از مطالب بهتر ارتباط برقرار می کنند:
اول مطالبی که به زندگی روزانه مربوط می شود و دوم آنچه که احساسات آنان را تحت تاثیر قرار می دهد.
بنابراین مادامی که شما بتوانید در راستای این دو مقوله مطلب بنویسید و محتوا تولید کنید یقینا اثربخش بودن آن در میزان جذب مخاطب و فروش بیشتر را تجربه خواهید کرد.
با تمامی توضیحاتی که داده شد می توان به سوالی که همیشه در ذهنتان بوده بهتر پاسخ داد. ( آیا با تولید محتوا می توان بر مخاطب تاثیر گذاشت)
اگر شما مطالبی اثربخش که قطعا در آن اصول اولیه محتوا نویسی را درنظر گرفته باشید، تولید کرده و با بکارگیری نظم در نحوه کارتان و شناخت مخاطبان هدف تان به انتشار آنها بپردازید به طور حتم می توانید بر مخاطب تاثیر شگرفی داشته باشید.
انتهای مقاله/
بررسی تاثیر محتوا نویسی در جذب مخاطب
سپاس از شما برای تایمی که به ما اختصاص دادید. در صورت تمایل می توانید در بخش نیاز به محتوا ثبت نام کرده و تولید محتوای وبسایت تان را به گروه تحریریه ما بسپارید.
آسان پن، مجری تولید محتوای حرفه ای _ www.asanpen.com
© همه حقوق این سایت برای آسان پن محفوظ است آسان پن