تجارت الکترونیک - مزایا و معایب آن

E-commerce benefits and disadvantages

با استفاده روزافزون افراد از شبکه های اجتماعی و خلق میلیونها وبسایت تنها در یک روز در کل دنیا، استفاده از فناوری های جدید و مدرن چیزی نیست که به سادگی بتوان از آن گذر کرد. کمپانی های بزرگ و کوچک برای ماندن در عرصه رقابت و برتری نسبت به دیگر رقیبان خود در تلاشند تا بتوانند با کمک گرفتن از سیستم های ارتباطی امروزی، فرصت هایی برای پیشبرد اهدافشان ایجاد کرده و نهایت استفاده را ببرند. 


به طور قطع می دانید که به وجود آمدن هر فناوری پیشرفته جدیدی، هم می تواند به عنوان یک تهدید و هم یک فرصت تازه برای صاحبان مشاغل باشد. یک تغییر در سیستم ارتباطی با متحول شدن سازمان ها و روابط اجتماعی افراد همراه می شود و این چالشی است که اگر مدیران نتوانند با انعطاف پذیری و تغییر در قوانین سازمانی خود، شرایط را به نفع شرکت تغییر مسیر دهند دچار شکافی خواهند شد که شاید رهایی از آن بسیار سخت باشد.


برای اینکه بتوانید به سمت جهانی شدن پیشروی کنید بایستی پیامدهای آن را دیده و در نظر داشته باشید. از اصلی ترین پیامدهای آن، افزایش رقابت در سطح بین المللی و اقتصادی است که با خود رشد تجارت الکترونیک را به همراه دارد. این نوع تجارت به دلایل بسیاری که متعاقبا توضیح خواهم داد تغییرات چشمگیری را در عرصه رقابتی به همراه آورده است. ارتباط بین فناوری اطلاعات و ارتباطات از یک سو و فرایندهای تجاری و مدیریتی از سوی دیگر باعث ایجاد یک وبسایت قوی و جدید اقتصادی می گردد که نه تنها توانایی رقابت کردن با روش های سنتی را دارد بلکه می تواند از برندهای کهنه کار و البته سنتی سبقت بگیرد.


آنچه که تجارت الکترونیک با خود به همراه می آورد، تغییر در مسیرهای معمولی فروش است. امکان فروش مستقیم و بدون واسطه در سرتاسر دنیا، ارائه خدمات نو و جدید و ایجاد استراتژی های بلندمدت و معنادار از جمله تغییراتی است که ارمغان این نوع از تجارت است. 


با توجه به توضیحاتی که در بالا داده شد، قطعا با مفهوم تجارت الکترونیک آشنا شده اید. به طور خلاصه و مفید: 

داد و ستد و مبادلاتی که با ابزارهای الکترونیکی و از طریق اینترنت و شبکه های اجتماعی صورت می پذیرد اصطلاحا تجارت الکترونیک گفته می شود. 

electronic commerce

برخلاف تجارت سنتی که مبادلات به صورت حضوری و چهره به چهره صورت می گیرد یا حداکثر از طریق تلفنی انجام گرفته و با پست ارسال می شود، تجارت الکترونیک عملکردی متفاوت دارد که نیازمند سبک مدیریتی خاص و استراتژی و بهره برداری از دانش روز دنیاست. 


همانند تمامی تکنولوژی های دیجیتالی دیگر که به وجود و حضور مصرف کننده برای بقای خود نیازمند است این نوع از کسب و کار و تجارت هم از این قاعده مستثنی نبوده و با پیشرفت حضور افراد در شبکه های اجتماعی و مورد استقبال قرار گرفتن استفاده از خدمات اینترنتی از سوی کاربران به تدریج مسیر تکامل خود را طی می کند. 


از آنجا که نحوه تبادل اطلاعات بین مخاطب و فروشنده متفاوت از روال گذشته و سنتی آن است ضمن تسریع کارها و داشتن مزایای زیاد، مشکلاتی نیز به همراه دارد از جمله عدم اطمینان مشتری از کیفیت محصول.

برای آشنایی بیشتر شما با مزایا و معایب این نوع داد و ستد در ادامه با من همراه باشید. 



▪ مزایای تجارت الکترونیک

◊ اولین مزیت، توانایی انتخاب آسان توسط کاربر است.

کاربر تمامی کالاها را به راحتی و با آسودگی خیال می تواند ببیند و اطلاعات کامل در مورد محصول، نحوه کارکرد آن، گارانتی و... را بررسی کرده و آنچه را که برای خود مفیدتر می داند در سبد خرید قرار می دهد. 


زمانیکه شما برای هر کالا و خدمات خود، تمامی ویژگی ها و مشخصات را بطور کامل قرار می دهید کاربر امکان مقایسه دو کالا را با هم خواهد داشت و این در کمک به انتخاب وی موثر واقع می شود. 


◊ یکی دیگر از مواردی که شرکت ها برای حفظ و بهبود جایگاه خود در بین مخاطبان همیشه از آن استفاده می کنند نظرسنجی از کاربران است. 

این مورد برای کاربرانی که برای اولین بار به وبسایت خاصی سر می زنند بسیار کارآمد خواهد بود. استفاده از نظرها، انتقادها و پیشنهادهایی که سایر کاربران داده اند می تواند مسیر فکری مخاطب جدید را مشخص و هدایت کند. 


◊ از دیگر مزایای تجارت الکترونیک حذف واسطه هاست.

این مورد بسیار مهمی است چراکه با حذف واسطه گری هم از میزان هزینه ها کاسته می شود و هم اینکه کاربران با تولیدکنندگان زیادی در سرتاسر دنیا آشنا می شوند و امکان دسترسی به کالای مورد نیازشان با کیفیت بالاتر و قیمت مناسب تر فراهم می گردد. برای کمپانی نیز حمایت و نگهداری مشتری از سرتاسر دنیا باعث افزایش بین المللی فروش و گستردگی حوزه تجارت و کسب و کار خواهد شد. 


◊ استفاده از این نوع داد وستد نیاز به زمان و مکان خاصی ندارد.

امکان سفارش و پشتیبانی محصول در هر 24 ساعت شبانه روز وجود دارد و این از جمله مزیت هایی است که مورد اقبال عمومی است. 


به دلیل وجود رقابت سراسری در چنین وبسایت هایی معمولا از شرایط های تخفیف و جوایز ویژه و آنلایننیز استفاده می شود تا بدین وسیله مخاطبان بیشتری جذب شده و به خرید ترغیب شوند. 


◊ آخرین موردی که بیان آن خالی از لطف نیست و مورد توجه مدیران وبسایت هاست: تراکنشهای آنلاین است. 

با داشتن چنین وبسایت هایی چون فروش به صورت آنلاین صورت می پذیرد در نتیجه با پرداخت کامل وجه خرید نهایی شده و امکان ارسال آن کالا فراهم خواهد شد. بنابراین داستان چک و انتظار برای موعد تاریخ چک در اینجا معنا نخواهد داشت. 

Online transaction

▪ معایب تجارت الکترونیک 

• اولین موردی که بسیار حائز اهمیت است مسائل امنیتی است.

امنیت و حریم خصوصی کاربران از یک سو و امنیت وبسایت و در امان ماندن از هجوم هکرها از طرف دیگر یکی از مهمترین دغدغه های هر کسب و کار آنلاین است. 

• خرید و فروش های اینترنتی هویت واقعی افراد را مخفی نگه داشته و امکان سوء استفاده وجود دارد.


عدم اطمینان مشتری از کیفیت کالای موردنظر مسئله ای است که مدیران محترم بایستی با بینش و شناخت از مخاطب و کالای خود با مواردی چون امکان مرجوع کردن کالا، خدمات پس از فروش، گارانتی و... این اطمینان را به کاربر بدهند تا با اعتماد و آرامش خیال خرید خود را انجام دهد. 


هزینه ها نیز از جمله مسائلی است که هم در مقام کاربران و هم در مقام مدیران مسئول مسئله ساز خواهد بود. 

هزینه هایی همچون حمل و نقل، کرایه پستی، ارزش افزوده و... که به هزینه های پنهان معروف هستند مواردی خواهند بود که قیمت نهایی کالا را برای کاربر غیرقابل قبول خواهد کرد. از طرفی هزینه هایی که کارفرمایان بایستی برای زیرساخت های تجارت الکترونیک خود انجام دهند از جمله هزینه های کالاهای مرجوعی، خدمات پس از فروش، بازپرداخت وجوه و... نیز گه گاه مشکل ساز می شوند. اینگونه موارد را می توان با یک استراتژی مفید، رفع اثر کرد. 


تاخیر در زمان ارسال و در نتیجه تاخیر در زمان تحویل توسط مخاطب نیز موردی است که باعث دلزدگی و پایین آمدن اعتماد خواهد شد. 


اینترنت و وجود خدمات اینترنتی کافی نیز خود مسئله ساز است. استفاده از اینترنت های رایگان احتمال هک شدن اطلاعات را بالاتر می برد. از طرفی نبود شبکه های اینترنتی پرسرعت نیز روند کار را مختل خواهد کرد. 

با توجه به تمامی مطالب عنوان شده و در نظر گرفتن تمامی مزایا و معایب تجارت الکترونیک و دنیای اینترنت و کسب و کار امروزی که هر کاربری به راحتی می تواند با سایرین ارتباط برقرار کرده و خدمات و کالاهای خود را تهیه کند به جاست شما هم این نوع از کسب و کار را تجربه کنید. برای اینکه بتوانید حضوری مستمر در دنیای دیجیتال و ارتباطات داشته باشید باید استراتژی انعطاف پذیری لحاظ کنید وهمیشه آماده تغییر باشید. سیستم کاری خود را به روز نگه دارید و یک برنامه جایگزین در پس زمینه های ذهنی خود داشته باشید تا در صورت نیاز بتوانید سریع سویچ کرده و از رشد و توسعه تکنولوژی روز دنیا نهراسید.


انتهای مقاله/
تجارت الکترونیک چیست و چه خصوصیاتی دارد؟



آخرین تاریخ به روزرسانی: 1397/2/15



سپاس از شما برای تایمی که به ما اختصاص دادید. در صورت تمایل می توانید در بخش نیاز به محتوا ثبت نام کرده و تولید محتوای وبسایت تان را به گروه تحریریه ما بسپارید.
آسان پن، مجری تولید محتوای حرفه ای _ www.asanpen.com

درباره آسان پن